Feminizirana semena konoplje

feminizirana semena konoplje

Zaradi številnih blagodejnih učinkov na zdravje in počutje so semena konoplje v zadnjih letih postala ena izmed najbolj priljubljenih alternativ na trgu. Semena pa niso na voljo samo za zdravstvene namene, saj lahko iz njih pridobivate CBD, ki ga najdete tudi v prehrani. Glede na namen uporabe ločimo več vrst semen konoplje, med najbolj uporabne pa sodijo feminizirana semena, ki so najboljša izbira za gojenje konoplje.

Razlika med feminiziranimi in navadnimi semeni konoplje

Konoplja je v osnovi dvodomna rastlina, torej sta moški (belica) in ženski del (črnica) na ločenih rastlinah. Samo na podlagi semen je nemogoče ugotoviti, ali se bo iz njih razvila moška ali ženska rastlina, kar pa pri nadaljnji predelavi igra pomembno vlogo, saj se samo iz ženske rastline razvijejo semena, ki se lahko predelajo v olja, maziva, kapljice itd.

Torej, če želite vzgajati konopljo, sta vam na trgu na voljo dve vrsti semen. Iz navadnih semen se lahko razvijejo tako moške kot ženske rastline, kar lahko v praksi pomeni, da bo več kot polovica semen moških in zato neuporabnih za predelavo. V ta namen so znanstveniki razvili feminizirana semena konoplje.

Gre za semena, ki omogočajo rast skoraj izključno ženskih rastlin konoplje (95 %), medtem ko lahko iz navadnih semen vzklijejo tako moške kot ženske rastline (50:50). V procesu ‘feminizacije’ pride do načrtne spremembe spolnih kromosomov X in Y. Če je v rastlini z obema kromosomoma, ženskim X in moškim Y, 50 % verjetnost, da bo končna rastlina ženskega spola, potem bo rastlina z dvema X kromosomoma v 99,9 % ženskega spola.

Imajo pa tudi navadna semena svoje prednosti. Preverite zakaj izbrati navadna semena konoplje.

Postopek ‘feminizacije’ semen konoplje

Obstaja več načinov modifikacije navadnih semen konoplje, da iz njih zrastejo samo ženske rastline. Vsi postopki pa temeljijo na isti osnovi. Cilj vsakega postopka je, s pomočjo stresa na rastlino spodbuditi ženske rastline, da postanejo hermafroditi in začnejo proizvajati cvetni prah, ki pomaga pri oploditvi drugih ženskih rastlin konoplje.

Gojitelji v ta namen uporabljajo posebne kemikalije in/ali hormone, s katerimi spodbujajo rastline v proizvodnjo cvetnega prahu. Nekateri uporabljajo med drugimi tudi koloidno srebro in ostale preparate.

Preberite še, kako so nastala feminizirana semena konoplje.

Prednosti feminiziranih semen

Poleg proizvodnje ženskih semen, ki se uporabljajo pri izdelavi olj in ostalih pripravkov iz konoplje, so genske manipulacije semen dobrodošla inovacija za vse pridelovalce konoplje. Še pred leti so morali predelovalci vzgojiti dvakrat več rastlin, da bi zagotovili zadostno število ženskih rastlin, medtem ko lahko dandanes skoraj poljubno določajo število ženskih rastlin.

Vzgoja feminiziranih semen je identična vzgoji navadnih semen, saj jih proizvajalci lahko vzgajajo v notranjih in zunanjih prostorih ter rastlinjakih, in sicer v zemlji ali hidroponskih sistemih. Prav tako je rast feminiziranih semen stabilnejša v primerjavi z navadnimi semeni, kar se kaže tudi v višji možnosti razmnoževanja.

Uporaba feminiziranih semen je eden izmed načinov za povečanje letine konoplje in zmanjševanje dela, potrebnega za vzgojo, kar se zrcali tudi v nižjih stroških za proizvajalce. Zaradi genske modifikacije so redkejši tudi izpadi letin in pomanjkanje pridelka. Če moških semen ne prepoznate dovolj hitro, lahko tej zaradi določenih snovi omejijo količino pridelka ženskih rastlin. Predvsem v obratih z omejenimi prostorom za pridelavo so feminizirana semena odlična izbira.

Čeprav se feminizirana semena konoplje ponašajo s številnimi prednostmi za gojitelje, je treba omeniti tudi slabe strani semen. Če želite gojiti samo konopljina semena in ne cvetov, potem feminizirana semena niso najboljša izbira, saj preprečujejo nastajanje moških rastlin. Zaradi bolj zapletenih postopkov dosegajo feminizirana semena na trgu višjo ceno kot navadna semena.

Feminizirana semena v osebne namene

Konopljina feminizirana semena imajo izjemen potencial tudi pri osebni vzgoji rastlin. V državah, kjer je gojenje konoplje za osebne in nekomercialne namene dovoljeno, lahko praviloma doma gojite do 6 rastlin. Če uporabljate navadna semena, obstaja velika možnost, da se bodo iz polovice semen razvile moške rastline, ki so neprimerne za osebno uporabo – s feminiziranimi semeni pa teh težav ne boste imeli.

Blagodejni učinki

Ker cvetovi ženske rastline konoplje vsebujejo velik delež kanabinoidov THC in CBD, lahko zaradi učinkovin blagodejno vplivajo na vaše zdravje in počutje. Zlasti posušeni cvetovi z visoko vsebnostjo THC-ja so znani po svojih psihoaktivnih lastnostih in lahko lajšajo bolečine tudi pri težkih oblikah bolezni, med drugimi pri multipli sklerozi itd. Cvetovi z veliko vsebnostjo so v Sloveniji trenutno še vedno ilegalni (več kot 0,2 %), kljub temu pa imajo številne oznake kot trava, marihuana, gandža in podobno.

Če želite imeti korist od blagodejnih učinkov feminiziranih semen konoplje, ne da bi prišli v navzkrižje z zakonom, potem so vam na voljo cvetovi z visoko osebnostjo CBD-ja. Tudi to je kanabinoid, ki pa za razliko od THC-ja nima psihoaktivnih lastnosti, tako da ga lahko dandanes kupite kot olje, kapljice, maziva itd.

Autoflowering semena konoplje

Ena izmed vrst semen konoplje so tudi autoflowering oz. samo cvetoča semena. Že samo ime pove, da gre za semena, ki cvetijo veliko hitreje in potrebujejo manj nege kot navadna in feminizirana semena. Prednost te vrste semen leži v izredno hitrem cvetenju, saj od posaditve do žetve ponavadi mineta dva ali dva meseca in pol. Prav tako je vzgoja samo cvetočih rastlin lažja za gojitelje (v zaprtih prostorih ali zunaj). Edina slabost je velikost, saj so odrasle rastline precej manjše od rastlin iz navadnih in feminiziranih semen.

Preverite še, katera so najboljša autoflower semena konoplje