Kako so nastala feminizirana semena konoplje

feminizirana semena konoplje

Feminizirana semena konoplje predstavljajo enega najpomembnejših doprinosov h gibanju gojenja konoplje v zadnjem času. Nizozemska semenska banka Dutch Passion je bila prva, ki je proti vsem pričakovanjem, ustvarila semena konoplje, ki so omogočila več kot 90-odstotno rast ženskih rastlin. Ta semena so znana kot feminizirana semena konoplje, danes pa so najbolj priljubljena in primerna izbira za tiste, ki gojijo konopljo doma.

Pred razcvetom feminiziranih semen so bila v rabi »navadna« semena konoplje, iz katerih so zrasle moške in ženske rastline v razmerju 50:50. To je pomenilo, da so morali pridelovalci kaliti semena in gojiti dvakratno količino želenih sadik, da bi dosegli zadovoljivo število zrelih ženskih rastlin. S prihodom feminiziranih semen konoplje pa lahko pridelovalec preprosto posadi želeno število semen in pri tem pozabi na nevšečnosti, ki spremljajo moške rastline. Slednje ne le zavzamejo veliko prostora na vrtu, temveč tudi predstavljajo tveganje za spremembo konopljinih cvetov (vršičkov) brez semen, ki jih proizvede neoprašena konoplja, v take, ki imajo semena. Za večino pridelovalcev konoplje, ki le-to gojijo za rekreativne ali medicinske namene, moška rastlina preprosto ni več zaželena. Feminizirana semena konoplje so veliko pripomogla k procesu nedavnega razcveta gojenja konoplje doma. Tako so vse skrbi glede identifikacije moških rastlin odveč.

Feminizirana semena konoplje so pridelana na enak način kot navadna semena. Uspevajo lahko v zaprtih prostorih, rastlinjakih ali zunaj; v zemlji ali hidroponskih sistemih. Feminizirana semena konoplje dajejo bolj stabilne rezultate kot redna semena, kar ima za posledico večjo moč oziroma večje učinke konoplje v osemdesetih odstotkih vseh sort.

Natančen proces feminizacije semen konoplje že več let ostaja skrivnost. Načelo pa je enostavno. Ženske rastline je mogoče spodbuditi, da proizvajajo cvetni prah tako, da se le-ta šteje za »ženski cvetni prah«. Ta povzroči opraševanje ženske rastline, ki nato začne proizvajati semena. Semena, proizvedena s to metodo, so feminizirana – tako nastajajo samo ženske rastline.

Feminizirana semena konoplje pa predstavljajo še eno dodatno prednost. Iz njih namreč zrastejo rastline, ki so enotne kakovosti, kar pa ne velja za navadna semena. Izkušenim pridelovalcem so feminizirana semena konoplje poenostavila življenje; še neizkušenim pa ta semena predstavljajo najboljšo izbiro. Gojenje vrhunskih sort konoplje še nikoli ni bilo tako enostavno, treba je samo izbrati sorto, posejati semena in jim zagotoviti dovolj svetlobe in zadostno količino hranil.

Semenska banka Dutch Passion, kar v prevodu pomeni »nizozemska strast«, je izumila feminizirana semena konoplje in najverjetneje ponuja najširši izbor feminiziranih sort konoplje najboljše kakovosti na svetu. Če razmišljate o nakupu feminiziranih semen, si najprej oglejte, kaj ponuja Dutch Passion – zagotovo ne boste razočarani!

V eksperimentu, ki ga je semenska banka Dutch Passion izvedla leta 1999, je ta pridelala petnajst vrst »feminiziranih« semen. Začeli so s tridesetimi semeni na posamezno sorto. Njihovi cilji so bili naslednji: 1) določiti deleže ženskih, moških in dvospolnih rastlin oziroma rastlinskih hermafroditov, 2) primerjati enotnost (homogenost) med rastlinami, nastalimi iz »feminiziranih« semen, s tistimi, ki so zrasle iz »navadnih« semen.

1. Rezultati so bili odlični. Žensko potomstvo so imele rastline, ki so predstavljale devet od petnajstih sort. Delež ženskih rastlin preostalih šestih sort je znašal med 80 in 90 %. Vse te rastline so bile dvospolne, ki so na koncu svojega življenjskega cikla proizvedle moške cvetove. Pri tem je nastalo le malo semen. Najdene niso bile nobene moške rastline.

2. Rastline danih sort, ki so zrasle iz »feminiziranih« semen, so bile v približno sedemdesetih odstotkih veliko bolj enotne kakovosti kot tiste, ki so nastale iz »navadnih« semen iste sorte. V približno dvajsetih odstotkih danih sort je kakovost rastlin bila nekoliko bolj enotna, v desetih odstotkih teh sort pa ni bilo nobene razlike v enotnosti.

Glede na ugotovitve in literaturo se zdi, da je rast moških ali ženskih rastlin iz semen, z izjemo raznih predispozicij v relaciji s spolnimi kromosomi, odvisna tudi od različnih okoljskih dejavnikov. Okoljski dejavniki, ki torej vplivajo na spol, so:

• večja koncentracija dušika je ključna za razvoj več ženskih rastlin,

• večja koncentracija kalija je ključna za razvoj več moških rastlin,

• visoka raven vlažnosti je dejavnik, ki ima za posledico rast več ženskih rastlin,

• nižja temperatura bo pripomogla k rasti več ženskih rastlin,

• več kot je modre svetlobe, več ženskih rastlin bo nastalo,

• manjša izpostavljenost svetlobi bo povzročila, da nastane več ženskih rastlin.

Pomembno je, da te spremembe začnemo v stadiju treh parov listov in nadaljujemo še dva ali tri tedne, preden se vrnemo k standardnim pogojem.

Za proizvodnjo feminiziranih semen konoplje je torej treba začeti z izbranimi ženskimi kloni. Pri standardnih pogojih ti ne proizvajajo moških cvetov. Z metodo, ki so jo našli pri Dutch Passion, lahko dosežejo, da ti ženski kloni proizvedejo obilico moških cvetov in cvetnega prahu. Tako lahko torej proizvedeni cvetni prah uporabijo za proizvodnjo Dutch Passion feminiziranih semen.