Gojenje konoplje indoor

gojenje konoplje indoor

Cilja vseh domačih gojiteljev sta nenehno izpopolnjevanje in optimiziranje svojega prostora za gojenje konoplje indoor oziroma growrooma, za vzgojo kar se da najboljše konoplje. Pri tem je potrebno poznavanje cikla rasti konoplje v notranjih prostorih, pa tudi globoko znanje o hranilnih snoveh, raznih boleznih, virih svetlobe, ki se uporabljajo pri notranjem gojenju konoplje, ter raznih pripomočkov.

Autoflower semena ali feminizirana semena?

Najprej se je treba vprašati, katera semena boste uporabili za gojenje konoplje indoor. Izbiramo lahko med autoflower semeni in feminiziranimi semeni, pri slednjih gre za fotoperiodično sorto kanabisa. Kakovost obeh vrst semen je odlična, odločite pa se lahko za naslednje sorte konoplje: indica dominant, sativa dominant in hibridna konoplja. Le-ta se lahko razvije bodisi iz autoflower semen bodisi iz feminiziranih semen. Odločitev je tako vaša. V pomoč vam bo ta vodnik za kalitev semen konoplje (v pripravi).

Gojenje konoplje indoor z autoflower semeni

Semenska banka Dutch Passion svetuje, da za notranje gojenje rastlin, ki se bodo razvile iz autoflower semen, uporabimo naslednjo metodo izpostavljanja konoplje svetlobi. Rastočo rastlino naj bi izpostavili svetlobi vsaj 20 ur na dan, ko te potečejo, pa naj bi sledilo obdobje štiriurne teme. Ta metoda je poznana tudi kot “20/4 urnik izpostavljanja svetlobi”. Možna je sicer vzgoja sadik iz autoflower semen z izpostavljanjem svetlobi 24 ur na dan, pri tem pa velja omeniti, da so nekateri gojitelji mnenja, da to ustvarja pogoje za pomanjkanje hranil pri sami rastlini, kar je posledično zelo težko odpravljati. Konoplji zrastejo listi, korenine in veje, sama rastlina pa običajno ne začne cveteti preden ne pretečejo 3-4 tedni od začetka kalitve.

Za povzročitev cvetenja nam ni treba spreminjati našega urnika izpostavljanja svetlobi, saj genetika sama “prisili” rastlino, da samodejno oziroma avtomatsko zacveti. Rastlina konoplje začne poganjati večino popkov in proizvajati največ smole med šestim in desetim tednom. Konopljo požanjemo približno 75 dni po začetku kalitve. Nekateri fenotipi konoplje potrebujejo dodaten teden ali dva, in dajo obilne rezultate v tem dodatnem času. Veliko gojiteljev meni, da autoflower semena predstavljajo najenostavnejšo in najmanj zahtevno možnost izbire semen za gojenje konoplje indoor, še posebej za manj izkušene pridelovalce.

Rasni cikel feminiziranih semen

Tradicionalna feminizirana semena, iz katerih se razvijejo fotoperiodične rastline, so izpostavljena svetlobi bodisi 18 bodisi 24 ur na dan, ko pa teh 18 ur poteče, sledi obdobje šesturne teme. Ta urnika izpostavljenosti svetlobi bi lahko ponazorili kot “18/6 in 24/0 urnik”. Sadike izpostavljamo svetlobi od 4 do 8 tednov, z namenom sprožitve vegetativne rasti. Rastlini zrastejo korenine, listi in veje, popki pa se prikažejo šele takrat, ko ta “urnik” zamenjamo z “12/12 urnikom”. Med tem časom rastlini oziroma konoplji poženejo popki, rastlina pa začne proizvajati smolo iz smolnatih žlez oziroma trihomov. Smola vsebuje THC, kanabidiol oziroma CBD in druge kanabinoide, raven vseh teh snovi pa se razlikuje glede na sorto in genetiko konoplje.

Izbiranje med najboljšimi semeni konoplje

Večina gojiteljev dobro razišče sleherno vrsto semen, preden se odloči za določeno vrsto. Nekateri se ravnajo po nasvetih svojih prijateljev, drugi pa se o semenih pozanimajo na spletnih forumih, namenjenih za gojenje konoplje indoor. Spet tretji pa imajo osebne izkušnje z določeno semensko banko. Nekateri gojitelji se odločajo za dokazane vrste, ki na raznih tekmovanjih pridobijo laskavi naziv najboljših semen konoplje. Nekateri pridelovalci, ki so sicer zaposleni v zdravstvu, raje gojijo sorte, ki vsebujejo več kanabidiola (CBD).

Gojitelji pogosto preizkušajo več sort konoplje, včasih se odločijo za sorto indica, spet drugič za sorto sativa, ali pa za hibridne sorte. Odločite se za semensko banko, ki ji zaupate, in se prepričajte, da ima dobre spletne ocene. Semenska banka Dutch Passion je v poslovnem svetu od leta 1987, feminizirana semena pa je izumila v devetdesetih letih 20. stoletja. Pri tem si je vseskozi prizadevala za pridobitev ugleda, saj njihove sorte konoplje odlikujejo vrhunske genetske značilnosti.

Enostavni načini za gojenje konoplje indoor. Prst in kokosova šota.

Najprej se je treba odločiti, kako bomo izpeljali postopek notranjega gojenja konoplje. Veliko gojiteljev je mnenja, da je gojenje rastline v mešanici predhodno pripravljene prsti, ki jo kupimo v lokalnih trgovinah z vso opremo za gojenje konoplje indoor, najboljša izbira. Speti drugi pridelovalci pa menijo, da kokosova šota oziroma kokosova vlakna spodbujajo hitrejšo rast in obilnejšo letino konoplje. Menijo tudi, da je ta postopek samo nekoliko težavnejši kot pa je postopek gojenja konoplje v prsti. Ne glede na to, ali gojite konopljo v kokosovi šoti ali navadni zemlji oziroma prsti, pa ostajajo med gojitelji konoplje izredno popularni “air pot” lonci. Ti lonci imajo na notranji strani upognjeno površino, kar prepreči kopičenje korenin blizu robov in dna lonca, ter veliko majhnih luknjic, ki omogočajo koreninam zvišano raven oksigenacije.

Hidroponika – tveganje proti nagradi

Gojenje konoplje indoor v hidroponskih sistemih (brez prsti), kot sta sistema DWC (globoka vodna kultura) in NFT (tehnika hranilnega filma), predstavlja mnogim bolj izkušenim gojiteljem pravi izziv. Ti sistemi omogočajo najhitrejšo rast rastlin ter najboljše rezultate. Toda hidroponika obenem predstavlja najvišjo stopnjo tehnične kompleksnosti. Potrebno je dobro poznavanje hranil. Nujno pa je tudi znanje o uporabi in kalibraciji oziroma umerjanju EC in pH-metrov. EC metri merijo električno prevodnost, kar je indikacija količine mineralnih ionov (hranil) v raztopini; pH metri pa merijo kislost oziroma bazičnost dane tekočine. Mnogi pridelovalci, ki konopljo vzgajajo v kokosovi šoti, menijo, da je najbolj primerna kislost šote za vzgojo konoplje pri pH vrednosti okoli 5.8 – v takšnih okoliščinah jo tudi gojijo. Voda iz pipe se po pH vrednosti razlikuje od mesta do mesta, ključnega pomena pa je ohranjanje primerne pH vrednosti.

Najbolj izkušeni pridelovalci lahko obdržijo rastlino v idealnem stanju s postopnim povečevanjem koncentracije hranil vseskozi rastlina raste, brez prekomernega ali nezadostnega hranjenja.

Hranila

Gojenje konoplje indoor v velikem 50-litrskem “airpot” loncu, polnem prsti, bi morda lahko pomenilo, da bi lahko vzgojili rastlino iz autoflower semen , ne da bi ji bilo potrebno dodajati veliko dodatnih hranil. Seveda pa dobro poznavanje hranilnih snovi ostaja bistvenega pomena, če resnično poskušate optimizirati svojo gojilnico. Mnogi pridelovalci konoplje se poslužujejo ene metode za gojenje konoplje indoor in se držijo ene blagovne znamke izdelkov s hranili za rastline. Drugi pa preizkušajo vse bolj zahtevne tehnike gojenja v procesu pridobivanja izkušenj. Če za gojenje konoplje indoor uporabljate hidroponski sistem, boste morali od prvega tedna dalje uporabljati pH in EC metre. Če gojite konopljo v prsti, in sicer v posodi s kapaciteto 50 litrov, vam morda nikoli ne bo treba uporabljati pH ali EC metrov.

Izberite slog gojenja, ki ustreza vašim izkušnjam. Izbirate lahko med velikim številom podjetij, ki prodajajo izdelke s hranili za rastline. Ne otežujte si stvari pri izboru hranil, vsaj dokler še niste izkušeni. Držite se načela preprostosti in enostavnosti. Lokalna trgovina, ki prodaja hidroponske sisteme, pa je zagotovo zakladnica nasvetov, ki bi vam morda lahko prišli prav.

Najboljši svetlobni pogoji za gojenje konoplje indoor

Svetloba, ki jo oddajajo LED svetila, je najboljša izbira za gojenje konoplje indoor. Mnogi profesionalni zakoniti gojitelji konoplje v ZDA prisegajo na omenjeni tip svetlobe; menijo namreč, da tako vzgojena konoplja proizvede popke najvišje kakovosti, ki se jih lahko proda po najvišjih cenah. Svetloba, ki jo oddajajo LED svetila, ponuja najučinkovitejši spekter svetlobe, nizke ravni toplote (čim manj toplotne napetosti pomeni tem višje koncentracije THC-ja v popkih), nastavljiv spekter svetlobe in nenazadnje omogoča razvoj pridelka z najmočnejšimi učinki. LED svetila so draga, zanje pa se ponavadi odločajo odlični poznavalci in gojitelji konoplje.

Visokotlačne natrijeve (HPS) svetilke so najcenejša in najbolj priljubljena izbira za ustvarjanje svetlobnih pogojev pri gojenju konoplje. V smislu kakovosti in stroškov so keramično-kovinski halidi nekaj vmesnega med viri svetlobe svetilk HPS in LED svetili. Vendar pa ti halidi ne vključujejo možnosti optimizacije nastavljivega spektra svetlobe. Slednje je možno pri enem primerku najboljših LED svetil ‒ SolarSystem 550. Zakoniti ameriški gojitelji konoplje se praviloma ne poslužujejo že omenjenih keramično-kovinskih halidov, saj menijo, da so svetleče diode, ki jih poznamo tudi pod imenom LED, viri svetlobe, zaslužni za rast popkov vrhunske kakovosti. Semenska banka Dutch Passion ima sestrsko družbo, imenovano LED By Passion, ki se ukvarja z nakupovanjem LED svetil na debelo, neposredno iz tovarn najboljših proizvajalcev svetil za gojenje konoplje indoor, kot so California Lightworks, Fluence, SANlight in drugi.

Zagotavljanje najvišje ravni THC-ja v konoplji, pridelani doma

Semenska banka Dutch Passion je uvidela, da kloni iste sorte proizvajajo 16-odstotno raven THC-ja, kadar so podvrženi svetlobi, ki jo oddajajo visokotlačne natrijeve (HPS) svetilke, ter 22-odstotno raven THC-ja pri izpostavljenosti svetlobe, ki jo oddajajo LED svetila. Hkrati so opazili, da so nekateri drugi postranski kanabinoidi bili izboljšani pod vplivom svetlobnih pogojev, kot jih ustvarjajo LED svetila. Kloni so bili pridelani v istem rastnem mediju, z dodajanjem istih hranilnih snovi, v isti gojilnici; vse to pa je bilo izvedeno s strani istega gojitelja. Edina razlika je bila, da so v prvem primeru bile uporabljene visokotlačne natrijeve (HPS) svetilke, v drugem pa LED svetila.

Svetloba, namenjena za gojenje konoplje indoor, ima torej velik vpliv na končni rezultat, tudi, ko gre za identično genetiko. Izogibanje velikim temperaturnim nihanjem in zmanjšanje stresa rastlin sta ključnega pomena za zdravje in kakovost konoplje. Tako izkušnja pridelovalca oziroma gojitelja kot tudi okolje, genetika in hranila, predstavljajo glavne dejavnike. Najboljši gojitelji se pogosto učijo od drugih pridelovalcev ter se o dotični temi nenehno izobražujejo z branjem knjig, redno pa tudi preverjajo spletne informacije za širitev svojega znanja.

Ultravijolična svetloba – UVA- in UVB-žarki za še več THC-ja

Od začetka zakonite množične proizvodnje konoplje na ameriškem trgu se je izkazalo, kako najbolje izkoristiti vsako žetev. V reguliranem sistemu je serija konoplje s 25-odstotno ravnijo THC-ja dražja od tiste s 15-odstotno ravnijo THC-ja. Končno vsebnost THC-ja (in drugih kanabinoidov) je mogoče izboljšati z zamenjavo visokotlačnih natrijevih (HPS) sijalk z LED svetili, za gojenje konoplje indoor. Kanabinoide pa je mogoče še dodatno izboljšati z izpostavljanjem rastlin UVA- in UVB- žarkom, v zadnjih dveh do treh tednih, in sicer dve do tri ure na dan.

Raven THC-ja se lahko poveča od 15 do 19 odstotkov pri dodatni izpostavljenosti UVA- in UVB- žarkom. Še več, nekateri gojitelji dopolnjujejo svetlobne pogoje z UV svetlobo, ki se sicer uporablja tudi za gojenje plazilcev, ali s posebej za namen gojenja konoplje ustvarjen vir UVA in UVB svetlobe, imenovan SolarSystem UVB . Upoštevajte, da so najbolj stroškovno učinkovit način za proizvodnjo UVA in UVB svetlobe namensko oblikovane fluorescentne cevi. LED tehnologija še vedno ne more tekmovati s tehnologijo fluorescentnih cevi za proizvodnjo UV svetlobe. Vsak pridelovalec, ki si želi, da bi dosegel vrhunske rezultate, bi moral razmisliti o dovajanju UV svetlobe in nadgradnji na LED tehnologijo.

Gojenje konoplje indoor in škodljivci

Najbolje bi bilo, da bi se škodljivcem lahko v celoti izognili. Gojilnico je treba redno čistiti, in se prepričati, da so lonci s konopljo oziroma gojilni sistem popolnoma očiščeni. Izpostavljanje rastline soncu načeloma ni dobra ideja, tudi v primeru lepega vremena, saj boste tako privabili listne uši ali podobne škodljivce. Če opazite kakršnekoli nenavadne muhe, žuželke, insekte ali poškodbe listov na svojih rastlinah, jih slikajte in raziščite nastali problem na spletu.

Mnogi pridelovalci, ki konopljo vzgajajo v prsti ali kokosovi šoti, v svojem šotoru uporabljajo lepljivi papir, na katerega se prilepijo muhe in mušice, ki se prehranjujejo z glivami. Če vemo s čim imamo opravka, se pri notranjem gojenju lahko z lahkoto znebimo večine škodljivcev , sicer pa bi vaša lokalna trgovina, ki prodaja vse za gojenje konoplje indoor, morala imeti učinkovito rešitev. Če želite v svoji gojilnici vzgajati konopljo najboljše kakovosti, je potrebno rastlinam zagotoviti prostor brez nikakršnega vpliva raznih škodljivcev. Gojenje konoplje indoor ima torej še eno prednost pred zunanjim gojenjem. Svojim rastlinam lahko tako lažje zagotovimo okolje, ki škodljivcem ne ustreza.

Optimizacija growrooma in pridelka

Izziv za vsakega domačega pridelovalca je stalno izboljševanje, da lahko kakovost pridelkov doseže najvišjo raven. Večinoma se gojitelji ne poslužujejo nobenih bližnjic. Edina učinkovita metoda so izkušnje in način gojenja, ki vam ustreza. To je morda vaša trenutna metoda gojenja, v prihodnosti pa bo to mogoče neka druga, ki bi jo želeli obvladati. Preučite svoje metode gojenja in opremo ter se vprašajte, ali obstajajo katera področja, ki bi jih bilo mogoče izboljšati. Mnogi pridelovalci bodo posegli po knjigah, z namenom, da razširijo svoje znanje, spet drugi pa se bodo lotili spletnega raziskovanja.

Nadgradnja opreme growrooma je pogosto proces, ki je precej drag, vendar je vreden tega denarja, še posebej, če vlagate v kakovostna LED svetila – tako boste namreč znižali tekoče stroške elektrike in ogrevanja. Navsezadnje pa se tako vlaganje v kakovost zelo dobro obnese. Visokotlačnih natrijevih (HPS) svetil mnogi gojitelji ne uporabljajo več, temveč so ta zamenjali s kakovostnimi LED svetili. To je običajno največji napredek na področju nadgradnje opreme v gojilnici.