Hidroponika – Prednosti in slabosti hidroponskega gojenja

Prednosti in slabosti hidroponskega gojenja

Hidroponski sistemi za indoor gojenje so izredno priljubljeni in verjetno bodo to vedno bolj. Hidroponski sistemi so primerni za tako za rekreativno, kot za prodesionalno uporabo. Neposredne možnosti nadzorovanja pomenijo večje pridelke predvsem tam, kjer se uporabljajo pravilna hranila. S sedanjo prefinjenostjo merilne opreme in tehnološke napredka v industriji kot celoti, se zdi prihodnost hidroponika precej svetla. Hidroponski sistemi so bili celo razviti, da bi lahko pri ekspedicijah na Mars oskrbovali astronavte s svežo hrano.

Zgodovina gojenja s hidroponiko

Beseda hidroponika izhaja iz grških besed hidro (voda) in ponos (za delo) in dobesedno pomeni »water work« ali “vodno delo” po naše. Prvi hidroponski sistemi pa pravzaprav prihajajo iz antike. V bistvu so bili prvi hidroponski sistemi viseči vrtovi v Babilonu in plavajoči vrtovi aztekov v Mehiki. Zaradi neprekinjenega zalivanja je bilo tako mogoče celo leto pridelovati hrano.

C:UsersmartiDesktopVengehanging-gardens-of-babylon-illustration.png

Temelj sodobnih hidroponskih sistemov je nastal po poskusih, ki so se odvijali od leta 1895 do 1865, ki so jih opravili nemški znanstveniki Von Sachs in Knop. Ugotovili so, da bi rastline potrebovale določene prehranske elemente.

Prve uspešne hidroponske sisteme so v tridesetih letih razvili dr. Gericke v ameriški državi Kaliforniji. Med drugo svetovno vojno so bili ti sistemi prilagojeni ameriškim vojakom in so jih oskrbovali s svežo zelenjavo. Prvi hidroponski sistemi so bili v sedemdesetih in osemdesetih letih prilagojeni za komercialne namene za pridelavo zelenjave in cvetja.

Hidroponika, gojenje brez tal

Metoda gojenja rastlin brez zemlje, v kateri so vsa hranila dobavljena preko vode. Razlikovati je mogoče med “resničnimi” hidroponskimi sistemi, pri katerih se gojijo rastline brez uporabe substrata (medija) (NFT, aeroponika) in hidroponskih sistemov, ki uporabljajo substrat (kamena volna, perlit, kokos, glineni prodnik in šota). Vrsta hranila, ki jo je treba uporabiti, je odvisna od vrste sistema. Pomembno razliko lahko naredimo tudi med odprtimi in zaprtimi sistemi.

V odprtih obdelovalnih sistemih (kjer gredo vsebine v odpadne snovi) substrat stalno dobavlja sveže hranilne snovi, medtem ko je stari odstranjen iz podlage z drenažnim sistemom. V zaprtem ali re-cirkulacijskem sistemu hranilne snovi ne odstranjujejo drenažni sistem, se zbirajo in prenašajo v rastline znova. To je še posebej uporabno, če pri kultiviranju ne uporabljamo substrata ali če substrat zadrži relativno malo vlage (pečene gline in perlit).

V sistemih za hidroponsko gojenje je zelo pomembno, da hranilna raztopina vsebuje vse potrebne elemente, ki jih rastlina potrebuje v pravilnih razmerjih. Najbolj primerna vrsta sistema je odvisna od želje in izkušenj pridelovalca.