Zakaj izbrati navadna semena konoplje

navadna semena konoplje

Razlika med navadnimi in feminiziranimi semeni konoplje – Katera semena konoplje so najboljša za vzgojo?

V zadnjih časih so izredno popularne debate o nedavnem razvoju feminiziranih in autoflower semen. Tako mnogo posameznikov sklepa, da so navadna semena konoplje nekako manj razburljiva. A se krepko motijo. Navadna semena nudijo pridelovalcem oziroma gojiteljem konoplje neskončne možnosti, s katerimi lahko eksperimentirajo. Semenska banka Sensi Seedsje ena izmed redkih, ki še ponuja navadna semena konoplje.

Na samem začetku poslovanja podjetja Sensi Seeds in s tem tudi na začetku nastajanja evropske industrije konopljinih semen so semena preprosto naslovili z besedo “semena”. Sedaj pa uporabljamo ime “navadna konopljina semena”, da bi razlikovali med originalnimi, feminiziranimi in autoflower semeni konoplje. Za slednji vrsti bi lahko rekli, da sta se razvili v zadnjem času, če vzamemo v zakup, da začetki gojenja konoplje segajo že več tisoč let nazaj.

Navadna semena konoplje se proizvedejo, ko moška rastlina opraši žensko rastlino konoplje. Moški cvetni prah se sprosti iz prašnika, veter pa ga razpiha (ali pa za to poskrbi previdna roka gojitelja), dokler ne najde brazde pestiča v ženskih cvetovih. Opraševanje ima za posledico stotine, če ne tisoče, navadnih semen konoplje, iz katerih bodo zrastle bodisi moške bodisi ženske rastline konoplje.

Opazite razliko med navadnimi in feminiziranimi semeni konoplje?

Feminizirana semena konoplje so istega videza kot navadna semena, iz katerih nastanejo moške ali ženske rastline. Toda v njihovi skromni rjavi lupini se skriva bistvena razlika. Feminizirana semena nimajo moških kromosomov, medtem ko navadna semena konoplje predstavljajo zaokroženo celoto genetike, ki omogoča rast bodisi moških bodisi ženskih rastlin.

To je tudi razlog, zakaj je treba feminizirana semena vedno nasloviti s tem imenom – niso namreč resnična “ženska” semena in jih zato ni mogoče prodati kot take. Bodite pozorni na semena, ki so opisana kot “100% female”, saj niso nič drugega kot marketinška zvijača!

Glavna prednost pridelovalcev, ki izberejo feminizirana semena konoplje, je, da jim ni treba identificirati ali odstranjevati moških rastlin, ki bi povzročile opraševanje. To je bistven del procesa gojenja konoplje, razen v primeru, ko gojitelj želi več semen kot popkov.

“Avtomatska” oziroma autoflower semena konoplje predstavljajo še lažji način za vzgojo rastlin. Ne samo, da so feminizirana, ampak se tudi ne zanašajo na spremembo cikla osvetlitve za začetek cvetenja. (Preverite katera so najboljša autoflower semena konoplje).

Kakšne so torej prednosti navadnih semen konoplje?

Za kakšen namen se uporabljajo navadna semena konoplje?

Navadna semena konoplje služijo še dvema namenoma, ki sta pomembnejša od najpogostejšega in najobičajnejšega namena gojenja popkov:

1. Prvi namen je vzreja. Proces selektivnega križanja enega kultivarja z drugim poteka že od samih začetkov kmetijstva, pri tem so vključene vse vrste rastlinstva. Včasih je ta proces v rabi, da se proizvede maksimalni pridelek dane rastline, česar si želijo ljudje, ki dotične rastline gojijo; včasih pa je to samo za namen zabave in eksperimentiranja.

Ne glede na to, kakšen je namen gojenja, je najbolje, da se vse prične s popolno celoto genetskega materiala, da bi novemu križancu dali kar najboljše možnosti za uspeh, namesto da bi nam manjkali moški kromosomi, ki so odsotni v feminiziranih semenih konoplje.

2. Drugi namen navadnih semen konoplje je tisti, ki je pred pojavom feminiziranih semen najpogosteje služil za razvoj rastlin konoplje z enotno genetsko strukturo. Med temi ni bilo nobenih moških rastlin. Omenjena tehnika se imenuje kloniranje. Tako kot pri vzgoji konoplje je najbolje uporabiti tiste rastline, ki imajo celoten komplet kromosomov. K temu spadajo tudi vse robustne lastnosti, ki gredo s tem procesom z roko v roki.

Izmed poljščin oziroma rastlin, ki so zrastle iz navadnih semen konoplje, se izberejo le najboljše ženske rastline, da postanejo “matere” – tako pa so imenovane, ker lahko z ljubeznijo v nekaj letih proizvedejo več sto “otrok”. Kloni, ki so vzeti iz teh matičnih rastlin, so majhne replike prav vsakega koščka genetskega materiala – k temu spada tudi njihov ženski spol.

Zakaj ima semenska banka Sensi Seeds še vedno na voljo navadna semena konoplje?

Trenutno obstaja veliko semenskih bank, ki imajo na voljo samo feminizirana semena konoplje. Tako ravnanje je postalo bolj pogosto s samim porastom števila semenskih bank. Glede na naraščujočo ozaveščenost o prednosti feminiziranih semen, je vaše vprašanje, zakaj semenska banka Sensi Seeds še vedno proizvaja navadna semena konoplje, povsem utemeljeno!

Celoten odgovor je preprost. Tisti, ki se je kadarkoli že seznanil s Sensi Seeds, ga verjetno že pozna; užitke konoplje namreč želi približati čim večjemu številu ljudi. To pa ni omejeno samo s prodajo semen.

Zaupajo namreč genetiki svojih rastlin, glede svojih storitev pa so samozavestni; zaupajo tudi svojim strankam. To pomeni, da je vsem omogočena najširša paleta možnosti. Ena izmed njih bi lahko bila, da se ubere najenostavnejša pot do pridelka popkov, ki večini ljudem predstavljajo autoflower semena. Spet druga možnost pa je lahko eksperimentiranje z ustvarjanjem našega edinstvenega križanca, kar je mogoče doseči z uporabo “genetike” kot gradnika, ki jo ponuja semenska banka Sensi Seeds.

Sensi Seeds pogosto naleti na vprašanje, ali navadna in feminizirana semena nosijo enake možnosti za uspeh.

Odgovor pa se glasi, da je vredno poskusiti. Nobenega razloga ni, da ne bi gojili oziroma ustvarili matične rastline s pomočjo feminiziranih semen konoplje. Vendar pa je njihovo trdno prepričanje, da je bolj verjetno, da se bodo ti poskusi obrestovali z uporabo rastlin, ki so zrastle iz navadnih semen konoplje.

>> Ponudbo semen Sensi Seeds najdete tukaj