Kdaj konoplja dozori?

kdaj konoplja dozori

Kdaj je primeren čas za žetev konoplje – kdaj konoplja dozori?

Ko gre za gojenje te zanimive rastline, je žetev konoplje pogosto najbolj zanimiv čas. Vsa naša prizadevanja se nam tako obrestujejo v trenutku, ko se odločimo za žetev pridelka. Ker se vse vrti okoli žetve, je pomembno razumeti, kaj se na kemijski ravni dogaja z rastlinami konoplje. Kaj vse moramo upoštevati pri načinih žetve za zagotovitev najboljšega pridelka? Kdaj konoplja dozori?

Obstaja več dejavnikov, vendar se razlikujejo glede na natančnost:

• Čas cvetenja, ki ga priporoča vzgojitelj (semenska banka).

• Barva brazde pestiča (nitke, podobne lasem, ki pokrivajo popek).

• Barva trihomov.

Čas, ki ga priporoča vzgojitelj, dejansko izraža najmanj natančno dejstvo, kdaj konoplja dozori ter tako postane primerna za žetev. Seveda je potrebno upoštevanje mnenja vzgojitelja, ampak se je pri tem treba zavedati, da to včasih ne izraža resničnega stanja. Velikokrat rastline namreč še niso pripravljene za žetev.

Natančnejši dejavnik pri tem igra opazovanje brazde pestiča (stigme). Torej, kdaj konoplja dozori? To lahko uvidimo tako, da spremljamo spremembo barve brazde pestiča od bele do oranžne.

Opazovanje popkovih trihomov nam služi kot najbolj natančen pokazatelj, kdaj konoplja dozori oziroma je pripravljena za žetev. Ko gre za žetev, dejanska znanost torej leži v trihomih.

Določanje optimalnega roka žetve

Za opazovanje trihomov bomo potrebovali mikroskop. Ročni mikroskopi s povečavo 30x do 100x nam bodo nanje in na njihovo barvo omogočili jasen pogled. Kupimo jih lahko v vseh trgovinah z opremo za gojenje rastlin. S pomočjo mikroskopa lahko gojitelj oziroma pridelovalec opazuje transformacijo rastline, dokler ta ne doseže maksimalne moči.

V tej fazi se barva trihomov spreminja od prozorne do neprozorne, dokler se dokončno ne spremeni v barvo jantarja. Med to spremembo trihomi dosežejo najvišjo vsebnost THC-ja in se nato začnejo razgrajevati zaradi izpostavljenosti kisiku in UV žarkom. Posledica tega je kanabinoid z imenom kanabinol (CBN).

Čeprav je kanabinol rezultat degradacije THC-ja, pa ima, tako kot drugi kanabinoidi, najdeni v konoplji, svoj lasten in edinstven nabor koristi. Za kanabinol se sklepa, da morda pomaga pri nespečnosti in raznih vnetjih, pri lajšanju bolečine ter s seboj prinaša še številne druge koristi. Pri vsem tem pa nima psihoaktivnih učinkov.

Visoke ravni kanabinola so pogosto povezane z izrazom “kavčasta ključavnica”, ki opisuje svoje visoko sedativne lastnosti. Snov THC je po drugi strani zelo psihoaktivna. Povzroči lahko, da smo bolj pozorni in ima na nas poživljajoč učinek . Poleg tega pa nam nudi vrsto zdravstvenih koristi. Ne glede na prednosti kanabinola, pa večina pridelovalcev konoplje poskuša preprečiti, da se trihomi, ki vsebujejo snov THC, razgradijo v kanabinol.

Zagotovitev visoke vsebnosti THC-ja, ko nastopi čas za žetev

Če želimo požeti pridelke, ko ti vsebujejo najvišjo stopnjo THC-ja, je najbolje, da začnemo z opazovanjem brazde pestiča. Ko del rastline, imenovan stigmata (dve majhni dlačici), začne spreminjati barvo, je pravi čas, da začnemo z opazovanjem trihomov s pomočjo mikroskopa. Treba je poiskati prozorne trihome, ki so pokazatelj tega , da so popki mladi in se še vedno razvijajo. Od tega trenutka dalje je dobro (in tudi zabavno), da pričnemo z dnevnim opazovanjem trihomov. Dobra praksa je, da si ogledamo različne lokacije popkov na rastlinah, saj lahko zgornji ženski popki postanejo zreli hitreje od spodnjih.

Na koncu bo prišlo do spremembe barve trihomov, prosojna barva se bo namreč spremenila v neprozorno belo barvo, kar je pokazatelj popolne zrelosti. Od te točke dalje trihomi THC-ja ne proizvajajo več . Na žalost se vsi trihomi ne razvijajo enako hitro, zato bomo najprej opazili nekaj takih, ki so barve jantarja, preden bodo prevladali taki, ki so konsistentne neprozorne barve. Ko se pojavi značilna barva jantarja, se začne razvijati kanabinol kot posledica razpada THC-ja. Sedaj lahko domnevamo, da je dosežena maksimalna koncentracija THC-ja in da so naše rastline varne za žetev.

Če imamo čas, se priporoča opazovanje manj razvitih popkov, ki se nahajajo nižje na rastlinah. Tako lahko proces žetve razdelimo na dva dela. Taka razdelitev nam omogoča, da se spodnji deli konoplje po končani žetvi vrhov rastlin še naprej razvijajo, kar pripomore k večji kakovosti in donosnosti popkov.

Konfliktni pogledi na to, kdaj konoplja dozori

Pomembno je poudariti, da ima vsak gojitelj drugačno mnenje o tem, kdaj konoplja dozori oziroma kdaj je primeren čas za žetev rastlin konoplje. Nekateri radi požanjejo pridelek prej, medtem ko drugi to raje storijo pozneje, zato je razumevanje botanike konoplje zelo koristno. Gojenje konoplje je nenehen učni proces. Žetev lahko nastopi nekoliko prej ali kasneje, odvisna je torej od razvoja trihomov. Zaradi tega spremenljivega dejavnika se za čas več kot ene žetve spodbuja vzgoja rastlin konoplje istih sort, ki imajo isto genetiko.

Če želimo raziskati koristi kanabinola, vendar pri tem nočemo, da se zmanjša vsebnosti THC-ja v naših rastlinah, imamo na voljo tudi druge možnosti. Na žalost je izdelke z vsebnostjo kanabinola težko zaslediti, vendar ti obstajajo. Podjetje Mary’s Medicinals, s sedežem v Koloradu, ima na voljo 5- miligramske kapsule z vsebnostjo kanabinola, ki predstavljajo odličen način, da se z njihovimi učinki seznanimo “iz prve roke”. Eden izmed njihovih izdelkov je tudi tinktura za spanje Ethos, ki vsebuje povečano koncentracijo kanabinola, učinkovino THC ter izvleček baldrijana in kamilice. Ironično je tudi dejstvo, da lahko za namen raziskovanja prednosti kanabinola preprosto zaužijemo konopljo, ki je bila nepravilno shranjena ali požeta relativno pozno.