Kaj je THC in kakšni so njegovi učinki?

thc učinki

THC je kratica, ki bi morala biti poznavalcem na področju konoplje in marihuane dobro znana. Kaj pa je pravzaprav THC, kakšne učinke ima lahko na telo in ali lahko substanca škoduje telesu? Vse to izveste v nadaljevanju.

Tetrahidrokanabinol in delta-9-tetrahidrokanabinol sta istopomenski oznaki za THC, ki je bolj kot njegova kemična sestava znan kot glavna psihoaktivna substanca v konoplji. Obe vrsti konoplje, tako industrijska kot indijska, vsebujeta različne sestavine, med katerimi prevladujejo kanabinoidi. Znanstveniki so dokazali obstoj 80 različnih kanabinoidov, ocenjujejo pa, da naj bi jih bilo v obeh podvrstah konoplje več kot 140. Med temi sta najbolj znana THC in CBD, izjemen potencial pa kažejo tudi ostali kanabinoidi.

Kanabinoid THC najdemo v vseh delih konoplje razen v semenih. Za proizvodnjo psihoaktivnega THC-ja pa se uporabljajo samo cvetovi in manjši listi cvetov ženske rastline konoplje, v katerih znaša delež THC-ja 20 % ali več, medtem ko korenine in steblo vsebujejo neznaten delež (okoli 1 %).

Ena izmed glavnih lastnosti THC-ja, zaradi katerih je tudi uporaba konoplje še vedno zelo sporna, je njegov psihoaktivni vpliv. Izmed vseh kanabinoidov ima le THC sposobnost, da se lahko veže na živčne celice in tako vpliva na obnašanje in počutje osebe. THC dokazano blaži bolečine, stimulira možganske celice, ki izločajo dopamin, kar vodi v pretiran občutek sreče in zadovoljstva.

Zanimivost: V svojem čistem stanju je THC trdna snov brez barve in po svoji obliki spominja na steklo, v rastlinah pa služi kot obramba pred zajedavci. Prav tako naj bi THC rastlino ščitil pred nevarnimi UV žarki. Šele s segrevanjem se kanabinoid spremeni v lepljivo snov, ki se nato predela v psihoaktivni THC.

THC ali THCA?

Kadar govorimo o THC-ju, je treba omeniti še njegovega ‘sorodnika’ THCA. Surova oz. še živeča konoplja še ne vsebuje THC-ja, zato pa vsebuje kanabinoid THCA, ki spada med ne-psihoaktivne kanabinoide. THC začne nastajati šele med sušenjem konoplje, vročina pa izločanje THC-ja še dodatno pospeši.

THC in človeški organizem

Znanstveniki so dokazali, da ima THC v povezavi z ostalimi kanabinoidi številne pozitivne zdravilne učinke na človeški organizem. Ker THC načeloma ni strupen – razen, če bi pokadili 600 kg marihuane v 15 minutah, ne povzroča zasvojenosti kot ostale trde droge in alkohol. Vpliv na naš organizem pa je v veliki meri odvisen od medsebojnega povezovanja različnih kanabinoidov, ki ga določajo različne vrste konoplje. Zato se tudi vpliv spreminja od osebe do osebe, tako da ni mogoče zagotovo trditi, da bo THC na vas imel takšen in drugačen učinek.

Ko užijete kanabis oz. marihuano, preidejo vse učinkovine konoplje v krvni obtok in se tako razdelijo po telesu, kjer se vežejo na kanabinoidne receptorje. Te najdemo v celem telesu tako v možganih in hrbtenici kot tudi v ledvicah in osrednjem živčevju, največ pa jih je v možganski skorji in malih možganih. Receptorji so med seboj povezani in sodelujejo pri razmišljanju, gibanju, koordinaciji itd.

Zaradi specifične sestave se THC veže predvsem na nevronske prenašalce, pri čemer se obnaša kot anandamid – naravni kanabinoid v našem telesu. Ko se THC veže na receptorje, stimulira možganske celice tako, da te začnejo sproščati več dopamina. To pri osebi povzroči občutek sreče, sproščenosti, evforije, torej neke vrste omamo.

Pozitivni in negativni THC učinki

Zaradi številnih dejavnikov je skoraj nemogoče napovedati, kako se bo vaš organizem odzval na THC. Vse je odvisno od količine zaužite konoplje, oblike, izkušenj z jemanjem in nenazadnje od duševnega stanja. Zaradi tega so kratkotrajni THC učinki lahko tako pozitivni kot tudi negativni.

  • Pozitivni THC učinki: Stanje omame, občutek evforije, navdušenja, lajšanje bolečin, razstrupljanje telesa itd.
  • Negativni THC učinki: Na podlagi številih poročil je bilo ugotovljeno, da lahko pretirano uživanje konoplje z visokim deležem THC-ja povzroči delno izgubo kratkotrajnega spomina in probleme s koncentracijo. Sčasoma se lahko pojavijo tudi občutek tesnobe, paranoja, panični napadi itd.

Psihoaktivni učinki konoplje se v medicini najpogosteje uporabljajo za lajšanje simptomov pri težkih, neozdravljivih boleznih, kot so rak, AIDS in multipla skleroza. Pri rakavih bolnikih s konvencionalnimi terapijami proti raku (kemoterapija in obsevanje) lahko THC zmanjša slabost, prav tako kanabinoid pozitivno učinkuje in lajša simptome bolnikom z multiplo sklerozo.

Zaradi lajšanja bolečih in simptomov pri različnih bolezenskih oblikah obstajajo številne študije, ki raziskujejo blagodejne vplive THC-ja pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo, konoplja bi lahko imela tudi potencial zdraviti vojake s posttravmatskim sindromom. Nekatere študije raziskujejo tudi učinek THC-ja pri krčenju tumorjev.

Velik potencial pod velikim vprašajem

Konoplja z veliko vsebnostjo THC-ja (v Sloveniji nad 0,2 %), tj. marihuana oz. kanabis, je v veliki večini držav zaradi psihoaktivnih učinkovin še vedno ilegalna in prepovedana. Zaradi novih dokazov o blagodejnih vplivih na bolnike pa je veliko držav v zadnjih letih legaliziralo uporabo konoplje v medicinske namene. Tudi v Sloveniji lahko od sredine leta 2017 na zdravniški recept prejmete standardizirane vršičke konoplje, kar je zagotovo korak v pravo smer.

Nasvet: Konopljo v različnih oblikah (kreme, kapljice, čajni cvetovi …) lahko kupite v vsaki bolje založeni živilski trgovini. Razlika je samo ta, da konoplja v prodajalnah vsebuje neznaten del THC-ja, zato pa veliko več CBD-ja, ki ne povzroča omame in je legalen.