Indica vs Sativa – Kakšne so razlike med sativa in indica konopljo?

indica vs sativa

Čeprav ste morebiti že slišali o številnih koristih, ki nam jih ponuja marihuana, morda še ne veste, da obstajata dve različici oziroma sorti konoplje.

Konoplja indica (Cannabis indica) ali konoplja sativa (Cannabis sativa)?

Izkušeni gojitelji konoplje že dolgo poznajo razlike med sortama Cannabis indica in Cannabis sativa. Slednji sta znanstveni imeni za sorti, ki ju bomo v tem članku za poenostavitev imenovali kar konoplja indica in konoplja sativa. Nekateri od najbolj znanih svetovnih gojiteljev pa so združili najboljše značilnosti obeh sort, da bi ustvarili hibride, ki nam nudijo številne koristi. Slednje pa je moč prilagajati našim potrebam. Danes se številne semenske banke ponašajo z zakladnico znanja o konoplji, ki ga z veseljem prenašajo na nas. Do nedavnega je bilo namreč malo znanega o fascinantnem svetu konoplje. Zdaj pa so nam na voljo mešanice semen konoplje, ki so idealne za vse vrste gojilnic marihuane.

indica vs sativa

Konoplja Sativa

Konoplja sativa je sprva uspevala na področjih, kjer je prevladovalo toplo podnebje, rastna sezona pa je bila dolga. Takšne razmere so za posledico imele obilno in bogato letino. Veliko avtohtonih sort, iz katerih so kasneje nastali križanci, ki jih danes ponujajo številne semenske banke, izhajajo iz nekaterih zelo znanih držav, kot so Tajska, Indija, Mehika in Kolumbija.

Celična struktura, stanje vznesenosti, čas dozorevanja v »indoor« gojilnici – vse to so glavni dejavniki, po katerih se razlikujeta sorti konoplja sativa in konoplja indica. Različice konoplje sativa docvetijo razmeroma pozno, vendar pa zato gojitelje nagradijo z zelo močnimi učinki, ki jih pri uživanju imajo nanje. Občutki vznesenosti, ki jih ta sorta povzroča pri kajenju, predstavljajo zelo iskano prednost, ki jo cenijo tudi odlični poznavalci konoplje.

Ena najbolj znanih sort je legendarna Haze, ki je primerna za žetev šele po približno dvanajstih tednih, vendar so pridelovalci le-te nagrajeni z izjemno kakovostnimi pridelki. Mnoge semenske banke ponujajo različice sorte konoplja sativa, ki jih lahko gojimo v notranjih kot tudi zunanjih nasadih. Ponašajo pa se z zdravilnimi učinki, občutimo pa tudi stanje vznesenosti. Na kadilce torej deluje poživljajoče.

Konoplja sativa je bila gojena že v pradavnih časih, danes pa to rastlino uporabljamo za različne namene. Znana je torej po učinkih, ki jih ima na uporabnikov um in na njegovo telo, in je tako idealna za vse, ki si želijo olajšanja določenih bolezenskih stanj, pa tudi za tiste, katerim kajenje marihuane pomaga pri izvrševanju vsakodnevnih obveznosti.

Kajenje konoplje sativa ima na nas naslednje učinke:

 • Smo polni
 • Na nas deluje spodbujajoče in poživljajoče.
 • Postanemo bolj zbrani, kreativni; dojemanje sveta okoli nas je spremenjeno.
 • Spodbuja ustvarjalnost.
 • Pomaga pri depresiji.

Nekatere od najbolj znanih različic sorte konoplja sativa so Power Flower, Amnesia Haze, Haze Berry in Royal Moby.

Konoplja Indica

Konoplja indica izvira z gorovja Hindukuš v Indiji, uspevala pa je tudi v Pakistanu in Afganistanu. Special Kush pa je samo ena različica omenjene sorte, ki jo pridelovalcem konoplje ponujajo semenske banke. Različice konoplje indica so popolnoma primerne za gojenje na notranjih nasadih, ustrezajo pa vsem gojiteljem, ki želijo kar najboljše rezultate, ko gre za pridelke te fascinantne rastline.

Za žetev je konoplja indica pripravljena že po preteku šestih tednov, kar pomeni, da pridelovalci, ki konopljo gojijo v notranjih prostorih, pridobijo več pridelkov v krajšem časovnem obdobju. Konoplja indica in njene različice so znane po svojih sproščujočih učinkih, ki jih imajo na človeka, saj vsebujejo veliko več kanabinoida CBD v primerjavi s THC-jem.

Medtem ko THC pri nekaterih uporabnikih povzroča tesnobo, pa običajno hibridi, ustvarjeni s križanjem sorte konoplja indica, vsebujejo več CBD-ja, kar je glavna značilnost medicinske marihuane. Slednja pa dejansko utegne zmanjšati občutke tesnobe. Kajenje na nas deluje sproščujoče in pomirjevalno.

Različice sorte konoplja indica so po rasti navadno manjše, zaradi svojih močnih učinkov pa jih uporabljajo v številnih območjih, kjer proizvajajo hašiš. Trihomi, ki prekrivajo dozorele popke, pri tem tudi igrajo pomembno vlogo.

Kajenje konoplje indica ima na nas naslednje učinke:

 • Smo prijetno utrujeni; želimo si poležavanja.
 • Na nas deluje sproščujoče.
 • Imamo povečan apetit.
 • Naše telo in mišice so popolnoma sproščene.
 • Pomaga nam, da se sprostimo in zaspimo.
 • Pomaga pri lajšanju bolečin in pri slabosti.
 • Občutimo manj tesnobnosti in stresa.

Nekatere od najbolj znanih različic sorte konoplja indica so ICE, Northern Light, Blue Mystic in O.G. Kush.

Konoplja sativa in konoplja indica – Mešanice po meri

Vlogo pri omenjenih sortah igrajo tudi feminizirana semena konoplje, zaradi česar so gojiteljem na voljo različice, ki jim do potankosti odgovarjajo. Pri križanju teh dveh sort imamo dostop do vseh koristi, ki jih na novo ustvarjen hibrid nudi. Glede na čas dozorevanja je nastali hibrid navadno zgodnje zoreč. To pa ne velja v primeru konoplje sativa, saj v normalnih okoliščinah ta potrebuje dlje časa, da dozori. Zaradi tega gojiteljem pogosto predstavlja kar nekaj izzivov, saj lahko traja 12 tednov ali več, da dozori. Pri križanju konoplje sativa s konopljo indica pa obdobje cvetenja nastopi nekoliko prej – sorta Sour Diesel lahko na primer dozori že v desetih tednih.