Ebb in Flow sistemi za hidroponsko gojenje

ebb flow sistemi za gojenje

Sistemi Ebb in Flow so zelo priljubljeni pri hidroponskem gojenju iz več razlogov. Poleg tega, da so enostavni so za vsakogar, ki goji s hidroponiko, lahko uporabite skoraj vse materiale, ki jih položite okrog, da jih zgradite, zato vam ni treba porabiti veliko denarja hidroponsko gojenje.

Prav tako so lahko zgrajeni tako, da ustrezajo razpoložljivemu prostoru, ki ga imate (tako v zaprtih prostorih kot na prostem), in ni nobenih omejitev glede postavitve za določen prostor. Ebb in Flow sistemi za gojenje so ne le poceni, temveč tudi enostavni za gradnjo, rastline pa zelo dobro uspevajo v teh »sistemih za namakanje«. Ebb in flow sistem deluje v bistvu, kot se sliši, s preprostim poplavljanjem korenin rastline s hranilno raztopino. Le da je to občasno in ne neprekinjeno.

Kako delujejo Ebb in Flow sistemi za hidroponsko gojenje

Način, kako hidroponski Ebb in flow sistem deluje, je precej preprost. Glavni del poplavnega in odtočnega sistema ima kontejnerje, v katerih rastline rastejo. Lahko je le ena rastlina ali veliko rastlin oz. posod v seriji. Časovnik vklopi črpalko in vodo (mešanico hranil) črpa iz cevi iz rezervoarja v glavni del sistema z uporabo potopne črpalke za vodo / ribnik. Hranilna raztopina še naprej napolni sistem, dokler ne doseže višine pred obdelane pretočne cevi, tako da pokrije korenine rastlin.

Ko polnjenje / poplavljanje vode doseže višino pretočne cevi, se izpusti nazaj do rezervoarja, kjer znova kroži nazaj skozi sistem. Pretočna cev posreduje vodo v Ebb in flow sistem ter zagotavlja, da voda (raztopina hranila) ne preliva zgornjega dela sistema, medtem ko je črpalka vklopljena. Ko se črpalka izklopi, se voda spušča v rezervoar skozi črpalko (izpusti sistem).

Kaj potrebujete za izgradnjo sistema Ebb in Flow

  • Posoda za korenine rastline, v kateri lahko rastejo.
  • Posoda (rezervoar) za hranjenje raztopine hranil.
  • Potopna črpalka za vodo / ribnik.
  • Svetlobni časovnik za vklop in izklop črpalke.
  • Nekatere cevi, ki naj bi potekale od črpalke v rezervoarju do sistema, ki ga je treba poplaviti.
  • Prelivna cev je nastavljena na višino, ki jo potrebujete za vodo.
  • Nekatere vrste rastnega medija.

Oglejte si izdelke za Ebb in Flow

Obstaja veliko različnih načinov za izgradnjo Ebb in flow sistema, ki so zelo primerni za rast malih in srednje velikih rastlin. Tudi za gojenje velikih rastlin z večjimi zasnovami Ebb in flow sistema. Za gradnjo oz. postavitev lahko uporabite kar koli, vključno z žlicami, cevmi, 2-litrskimi steklenicami, torbami za shranjevanje, steklenicami za vodo, itd. Domišljija se ne ustavi pri tem, saj obstaja veliko načinov Ebb in flow namakanje korenin v sistemu.

3 najbolj priljubljene vrste Ebb in flow sistemov

Rastlinski kontejnerji v serijski obliki

Ta vrsta namestitve se najpogosteje uporablja, kadar se istočasno zalivajo (preplavijo) številne različne posode z rastlinami. Pomembno je vedeti, da mora biti sistem Ebb & Flow Flood in odtočne vode (posode), ki ga je treba poplaviti (zaliti), nad rezervoarjem, to je na mizi ali na klopi. Na ta način se lahko vodo vrne v rezervoar z enostavno težo in tako pravilno izprazni sistem.

Več kontejnerjev je povezanih skupaj s cevmi, tako da so, ko je sistem poplavljen, vsi enakomerno poplavljeni. Za enostavnost, namesto da bi imeli ločen tok za vsako posodo, ki je poplavljena, običajno obstaja samo ena pretočna cev. Povezuje se s sistemom na dnu, na katerem so priključeni vsi kontejnerji. In ko višina vode doseže vrh preliva, se preliva preko Ebb & Flow Flood in odtočnih sistemov in se vrne nazaj v rezervoar, da se skozi sistem črpa znova. Višina te ene prelivne cevi bo določila višino vodostaja v vseh povezanih posodah z rastlinami v njih (dokler je raven). V vseh priključenih vsebnikih lahko spremenite višino vode, tako da preprosto prilagodite višino enojne prelivne cevi.

Sistem poplavnega pladnja

Namestitev sistema poplavne mize / pladnja za poplavo in odtok (odvod in pretok) je koristna, če želite začasno namestiti rastline v sistem. Potem jih je treba premikati okoli, ali pa premakniti v drug večji sistem. Namesto poplavljanja ločenih posod z rastlinami v njej ta metoda poplavi samo en pladenj oz. posodo. Po navadi je plitvo kvadratno ali pravokotno posodo, ki postavlja na mizo. Rezervoar običajno leži neposredno pod njim z enostavnim dostopom.

Ena slaba uporaba tega načina je rast alg in jo je zato treba redno čistiti. Ker je vrh pladnja po navadi odprt, lahko svetloba vstopi v raztopino hranil na dnu pladnja, kar omogoča rast alg. Alge same po sebi niso slabe za rastline, je pa res, da v vodi porabljajo raztopljeni kisik.

Dvignjen rezervoar za poplavno in odtočno zasnovo sistema

Tip rezervoarja za poplavno in odtočno nastavitev je uporaben, če potrebujete več navpičnega prostora. Tipično s sistemi za ebb in flow je rezervoar vedno nižji od hidropinskega Ebb & Flow Flood in odtočnih sistemov s sistemom rezervoarjev. Tako lahko voda (raztopina hranila) izteče iz sistema zaradi teže nazaj v rezervoar s prelivanjem tudi ko je črpalka izklopljena. Vendar lahko še vedno nastavite sistem ebb in flow, tudi če je nivo vode v rezervoarju višji od hidroponskega sistema, ki ga naj bi poplavljal. To je z uporabo »surge« rezervoarja.

Tip serpentinskega sistema za ebb in flow stane več, ker je potrebnih veliko več delov. Deluje v glavnem na Ebb & Flow in odtočnih sistemih z ravnovesjem, ki ga voda »išče« na lastno raven. Z drugimi besedami, višina vode v eni posodi je enaka v drugem vsebniku, če so priključeni pod vodno črto. Rezervoar surge služi kot začasni rezervoar, ki nadzoruje višino vode v vseh posodah z rastlinami v njih, in je poln le med poplavnim ciklom. Vedno, ko bi voda presegla kritično raven, se ta napolni z njo in iz sistema začasno odvzame vodo.

Ko raven vode raste v rezervoarju za vodo, se nivo vode v sistemu enakomerno dviga v vseh priključenih rastlinskih kontejnerjih hkrati. Ko nivo vode postane dovolj visok, plavajoči ventil v sistemu Ebb & Flow Flood in odtočni sistemi s seržnim rezervoarjem v cisterno za odvodnjavanje odcepi v surge črpalk. Črpalka v rezervoarju surge nato črpata vodo nazaj v glavni rezervoar. V tem času sta obe črpalki vključeni.

Ko se timer črpalke v glavnem rezervoarju izklopi, je črpalka v rezervoarju še vedno vklopljena. Črpalka v rezervoarju za gorivo nadaljuje črpanje celotne vode nazaj v glavni rezervoar (odvajanje sistema), dokler se nivo vode ne doseže dovolj. V tem trenutku drugi plavajoči ventil izklopi črpalko v rezervoarju serge.