Kako narediti »SeedTape« / semenski trak

semenski trak (seedtape)

Semenski trak oz. »seedtape« je koristen, ker omogoča da semena v vrstah rastejo na ustrezni razdalji. Sadike bodo tako predstavljale manj težav. Seedtape je seveda poznana rešitev, je tudi na voljo v mnogih trgovinah, a obstaja tudi možnost, da ga naredite sami in nekaj prihanite, obenem pa ustvarite biološko razgradljiv trak.

Kaj potrebujete za izdelavo semenskega traku:

  • Steklenička za stiskanje (npr. ketchup steklenico) ali zobotrebec
  • papirnate brisačke ali toaletni papir
  • koruzni škrob
  • Semena
  • Voda

Priprava “lepila” za semenski trak

Začnimo z biorazgradljivim lepilom. Vse, kar potrebujete, sta dve sestavini, koruzni škrob in voda. Za lepo lepilo, uporabite ½ skodelice hladne vode in ½ skodelice koruznega škroba v ponvi. Postavite ga na nizko vročino in redno mešajte, dokler ne dobite gladke paste. Pustite, da se ohladi, preden jo vlijete v posodo.

Debelino lahko prilagodite glede na svoje želje, tako da dodate več koruznega škroba (za bolj gosto) ali vode (bolj tekoče). Lepilo lahko shranite v posodo v hladilniku. Škrob se lahko usede, tako pripravljeno premešate tik pred uporabo.

Pripravite semenski trak

Z role papirja odvijte želeno dolžino papirja in izrežite pasove želene dolžine. Kartonaste role ne zavrzite.

Odtrgamo oziroma odrežemo približno en meter dolg in okoli 5 cm širok trak. Če uporabimo toaletni papir, lahko odtrgamo 8 lističev, po dolžini pa jih prepolovimo. Sicer pa je dolžina trakov odvisna od dolžine vaših gredic, tako da jih prilagodite po svoje.

Nastavite semenski trak

Preberite kaj piše na paket semen in ugotovite, kako daleč naj bo posajeno seme. Prepognite toaletni papir na polovico (po dolžini) in ga znova odprite, tako da dobite linijo na sredini. Vzemite svinčnik in ravnilo in označite razdaljo na eni strani prepognjenega toaletnega papirja.

Prilepite semena na semenski trak

V ketchup embalažo vlijte lepilo in ga dozirajte na točke, ki ste jih na papirju označili s svinčnikom. Namesto ketchup ipd. embalaže za stiskanje lahko uporabite tudi zobotrebec, ki ga namakate v lepilo in lepilo nanašate na točke označene s svinčnikom. Na točke, kamor ste dodali lepilo lahko sproti dodajate semena, najbolje s pinceto, na razdaljo, ki je pač priporočena.

Ob strani potegnete nato linijo lepila (2 cm od roba) on trak prepognete in zlepite. Ko se posuši, ga lahko zvijete nazaj na rolo za papir.

Trak shranite na suhem in hladnem mestu, lahko tudi v zamrzovalnik ali v kuverto.

Izberete lahko tudi, da shranite trak v zamrzovalnik ali v kuverto. Ne pozabite označiti svojega semenskega traku.

Sajenje semen s semenskim trakom

Po priporočenih načinih, ki jih najdete na embalaži, naredite primerno globoko gredo, za vsaditev. V brazdo nato položite semenski trak in čez njo dodajte prst in morda nekaj perlita, ki bo omogočil vašim rastlinam, da razvijejo močnejše korenine.

V zemljo vmešajte 10-35% perlita in tako izboljšajte strukturo prsti vašega vrtička. Perlit je ekspandirana vulkanska kamnina visoke kakovosti in zagotavlja optimalno razmerje med vodo in zrakom.

Narahlo steptajte prst, da se ustvari stik zemlje s semeni. Dobro zalijte, a pazite, da ne odplaknete prsti.