Nutrient Film Technique za hidroponsko gojenje (NFT)

Nutrient Film Technique

NFT (Nutrient Film Technique) je eden izmed najbolj priljubljenih načinov hidroponskega gojenja. Kompaktna, samozadostna narava sistemov se je izkazala odlično rešitev že pri britanskih pridelovalcih – in ne govorimo samo za gojenje solate. Zahtevne vrste rastlin, kot so kumare, paradižnik in paprika, so nosilci pridelovalcev NFT, ki potrebujejo rastline – potrebna je vsa rastlina.

Kaj je Nutrient Film Technique

NFT je metoda indoor hidroponskega gojenja rastlin. Pri tej tehniki gojenja se korenine rastlin nahajajo v plastičnem kanalu, ki je narejen ali iz trde plastike ali pa iz folije preko katerega kroži tanek sloj hranilne raztopine. Tanek sloj služi povečanju vsebnosti raztopljenega kisika v sami raztopini.

NFT je pravzaprav hidroponski sistem, pri katerem tanka plast hranilne raztopine pretaka skozi plastične kanale, v katerih se nahajajo korenine rastlin. Stene kanalov so neprosojne, tako da v raztopini ne morejo rasti alge. Raztopina se steka v zbirni rezervoar, kjer se nadzoruje koncentracija gnojila. Od tam se s pomočjo črpalke voda črpa navzgor. Padec v ceveh je 1-2%. Kanali ne smejo biti daljši od desetih metrov, saj sicer rastline na koncu kanala ne dobijo zadostne količine dušika. Prednost sistema NFT je ta, da za gojenje rastlin potrebujemo manjšo količino hranilne raztopine.

Sam kanal je nastavljen tako, da ima rahel padec v eno smer, kar omogoča, da hranilna raztopina doseže konec kanala, kjer potem odteče v zbirno cisterno, tam se prezrači in nato črpa nazaj v kanale.

Katere so prednosti NFT

NFT sistemi hidroponike so poceni, enostavni za vzpostavitev in ne zahtevajo medija za gojenje. Poleg tega ni potrebno nastavljati zapletenih urnikov namakanja, saj večina NFT pridelovalcev nastavlja črpalke na 24 ur dnevno, in tako ustvarja konstanten in enakomeren pretok snovi.

Če razmišljate o gojenju s hidroponiko, NFT sistema pač ne moremo prehvaliti NFTa. Prvič je NFT resnična hidroponska rastna metoda, ki omogoča popolno kontrolo nad hiperoksigeniranim, uspešnim koreninskim območjem. Odličen prvi korak je investicija v NFT Gro-Tank, če načrtujete rast težkih letnih rastlin ali NFT gred, če nameravate rasti listnate zelene pridelke.

Prednosti NFT:

  • nizka teža sistema.
  • Nizka poraba električne energije
  • Omogoča različne razdalje med kanali
  • Možnost avtomatske nastavitve medvrstne razdalje
  • Možna vertikalna konfiguracija sistema.

Kaj je tako posebnega pri NFT?

Na prvi pogled se NFT morda ne zdi tako drugačen kot druge metode hidroponskega gojenja, ki ste jih morda že raziskali. Hranila se dodajo v vodo tako kot velja za kateri koli drugi hidroponični sistem, in ta hranila so v rezervoarju. Rastline na rastnih kanalih nad rezervoarjem in raztopina hranil se črpajo do kanala. Do tu vse to sliši kot odvodni in pretočni sistem, toda od tu je NFT drugačen: kanal za vodo in rastline, ki prejema hranilno raztopino, je nameščen tako, da leži na rahlem naklonu. Raztopina hranila se črpa do “visokega konca”, tako da teče vzdolž dolžine kanala na rahlo spodnji konec, s čimer se ustvari konstanten, tekoči tok hranilne raztopine nad koreninami, ki se, v kolikor niso porabljene, vrnejo iz rastnega kanala nazaj v rezervoar. Vsaka raztopina hranila, ki jo korenine ne vzamejo, se enostavno vrne skozi luknjo v rezervoar, kjer ponovno kroži.

Kako rastline rastejo brez rastočih medijev?

Kot smo pravkar povedali, se korenine rastlin nenehno namakajo v raztopini hranil, bogati s kisikom, ta tanka “plast” je globoka od 0,03 do 0,1 centimetra. Ne le, da se korenine namakajo v raztopini hranil, bogati s kisikom, ampak ker je film tako tanek, imajo tudi veliko neposrednega dostopa do zraka. To je ključna značilnost NFT, ki jo je vredno resnično poudariti. Vedno obstajajo nekateri deli koreninskega območja, ki imajo večji dostop do kisika kot drugi – preprosto zato, ker so višji: ti deli koreninskega območja pomagajo dobavljati nižje dele z vsemi potrebnimi kisikom. To je osnovna fiziologija rastlin in NFT ga zares izkorišča v svojo korist. Ko imajo rastline dostop do vse te vode, hranil in kisika hkrati, se lahko stopnja rasti res pospeši.

za spodbujanje ravnega pretoka hranilne raztopine se uporablja Razpršilna matica na celotni površini kanala. Mnogi NFT sistemi uporabljajo tanko plast kapilarne matice, imenovane “trosilec”(“spreader mat”), ki pomaga enakomerno porazdeliti tok hranilne raztopine na celotno površino rastni kanala. Korenninsko območje je zaščiteno pred svetlobo s kosom Correx (križec med kartonom in plastiko.) Majhne luknje se razrežejo na Correx, ki je dovolj velika, da se osnova rastlin prilega. To tudi pomaga preprečiti rast alg v koreninskem območju ali raztopini hranil.

NFT rezervoarji za gojenje

NFT Gro-rezervoarji se mnogo bolj prilagodljivi, kot Gulliji (Gullies) zaradi česar so idealni za rastline, ki proizvajajo bujne koreninske sisteme, kot je npr. paradižnik.

NFT Gro-rezervoarji so v osnovi kompletno opremljeni – popoln komplet za ljubitelje – vključno s črpalko. Tok je na splošno nepomemben, običajno pa mora biti med 400 ml in 1500 ml na minuto. Kanali morajo biti dovolj nagnjeni, običajno ne manj kot 1:50, lahko pa so veliko bolj strmi, če nastavitev to omogoča.

O napravah v NFT Gro-Tank sistem

Stabilnost rastlin

Močne rastline, kot so kumare in paradižniki, morda potrebujejo nekaj podpore, vendar ne toliko, kot si mislite! Rastline imajo debele korenine pod korenom Correxa, da se precej dobro podpirajo. Seveda, ne glede na vaš rastni stil, bodo nekatere od večjih težkih sort vedno imele koristi od mrežne podpore – še posebej, če jih gojite do skrajnih meja!