Gojenje sadik v jajčnih lupinah

gojenje sadik

Obstaja veliko načinov za kaljenje semen. Eden od teh je pridelava sadik v jajčnih lupinah. Jajčne lupine so namreč kot nalašč za vzgojo sadik! Preberite si, zakaj so jajčne kupine idealen organski “lonec” za pridelavo sadik?

Zakaj gojiti sadike v jajčnih lupinah

Vsi, z izjemo veganov, imamo jajca v našem hladilniku,. Jajčne lupine pa so zelo praktične za uporabo, zato jih je škoda zavreči, ker so organske, biološko razgradljive in se lahko posadijo neposredno v tla (s sadiko vred torej). Ne samo, da bo jajčna lupina hranilo za vaše rastline, je namreč bogata s kalcijem. Prav tako pa tudi znižuje kislost tal in je gnojijo vaše rastline.

Sama izvedba je pravzaprav popolnoma enostavna, zato je še bolj škoda, da ne bi uporabili te tehnike. Vse kar potrebujemo za izvedbo je:

  • Nekaj jajc,
  • Škatla za jajca,
  • Semena,
  • Prst za sajenje
  • Nekaj ostrega in špičastega (npr. palčke za ražnjiče)

Kako vzgojiti sadike v jajčnih lupinah

Razbijete jajca

To sicer ni težka naloga, je pa potrebno nekaj pozornosti in natančnosti, tako da se ohrani lupina v obliki dveh čim lepših posodic.

Očistite jajčne lupine

V vsakem primeru, če ste jajca kupili v trgovini, ali pa imate domača, je mogoče bolj varno, čelupine umijete pod toplo vodo. Tako se znebite nevarnosti salmonele ipd. Preluknjate dno jajčnih lupin z ostrim predmetom, kot je igla. To je najlažje narediti od znotraj navzven. To bo pripomoglo k odtekanju vode. Razvrstite jajčne lupine nazaj v škatlo za jajca. Če želite, da so luknje na vrhu malo večje, lahko nežno odlomite robove, ko je lupina suha.

Napolnite lupine z zemljo

Napolnite jajčne lupine z vlažno zemljo, malo manj, kot do vrha lupine. V kolikor nimate zemlje, ali razmišljate o nakupu, priporočamo BioBizz Light-Mix mešanico zemlje, ki Zagotavlja vrhunsko podlago za spodbujanje močne rasti sadik, mladih rastlin in potaknjencev.

Posadite in navlažite

Za vzgojo sadik v jajčnih lupinah lahko uporabite katerakoli semena, način je primeren za zelišča, začimbe, rože ali zelenjavo. Upoštevajte tudi navodila na setnjo, saj je nekatera treba namakati pred sajenjem. Če ne, lahko seme postavite na sredino jajčnih lupin. Dodajte zelo tanko plast zemlje. Ponovno navlažite z nekaj kapljicami vode. Navlažite lahko z razpršilcem vode, ali pa kar s čajno žličko.

Nega sadik

Sadike za rast potrebujejo nekaj svetlobe, zato jih postavite na sončno mesto. Nežno in primerno jih zalivajte. Dnevno preverjajte in ohranite tla vlažna, vendar ne mokra. Vsakih nekaj dni lahko zavrtite škatlo za jajca, tako da rastejo bolj enakomerno na obeh straneh.

Potem je le še vprašanje časa. Odvisno od tega, katero seme ste posadili, bodo semena vzklila v manj kot tednu dni.

Presaditev sadik v zemljo

Ko semena vzklijejo in prerastejo svoje “lonce” (približno 5 cm in imajo nekaj listov), ​​jih lahko premaknete v večje lonce ali jih posadite v tla. Zaradi škodljivcev jin okolijskih nevarnosti je včasih bolje počakati nekoliko dlje, ni pa nujno. Ni jih torej treba spraviti iz jajčne lupine, saj se bodo razkrojile in postale del substratov, ki bodo vaši rastlini zagotavljali kalcij. Pri presaditvi le nekoliko nalomite jajčne lupine, tako, da bodo skoznje lahko pognale korenine.