Najboljši načini za kaljenje semena konoplje

kaljenje semena konoplje

Kateri so najboljši načini za kaljenje semena konoplje? Najkakovostnejše in uveljavljene semenske banke rutinsko preizkušajo vsako serijo semen, da zagotovijo stopnjo kaljivosti vsaj 95% ali celo več. Kaj pa, če dosegate slabe rezultate pri kaljivosti vaših semen? Učinkovit način za kaljenje semena konoplje seveda pomeni tudi dober štart v sezono gojenja konoplje. Metode opisane v nadaljevanju so različni načini nizozemskih strastnih uporabnikov in gojiteljev te rastline. V nadaljevanju prav oni opisujejo različne možnosti kaljenja semen. Upoštevajte, da pri ravnanju s semeni ravnate previdno. Poskrbite, da so roke čiste in brez kakršnih koli kemikalij, mil, detergentov itd.

Opozorilo! Članek je informativne narave. Opozorjamo vas, da je kaljenje semen konoplje prepovedano v večini držav. Za gojenje industrijske konoplje (Cannabis Sativa L.) je potrebno dovoljenje s strani državnih organov. Več o pogojih za pridobitev dovoljenja za gojenje konoplje najdete tukaj.

1. Metoda mokre papirnate brisače

kaljenje semena konoplje
Vir: www.dutch-passion.com

To je ena od najbolj priljubljenih metod za mnoge pridelovalce konoplje. List papirnate brisačke zmočimo z vodo. Semena se previdno položijo v papirnato brisačko, ki jo nato zložimo in položimo v zapečateno polivinil vrečko, da preprečimo izsušitev. Po približno 1 dnevu semena lahko odstranite in vstavite v naslednjo posodo. Ko iz semena požene koreninica, mora biti le ta postavljena navzdol, ko bomo seme presajali v naslednje korito. Pri presajanju bodimo previdni, saj so koreninice zelo tanke in občutljive.

2. Namakajte seme v kozarcu vode

kaljenje semena konoplje
Vir: www.dutch-passion.com

Mnogi pridelovalci verjamejo, da je namakanje semena za en dan v kozarcu vode najboljši način za mehčanje lupine okoli semena in tako največja možnost za uspešno kalitev. Seme lahko požene korenino, vendar ne vedno. Vedno uporabljajte čisto steklo, ki ste ga predhodno sprali. Po 24 urah semena lahko odstranimo in damo v naslednji rastni medij. Vedno poskrbite, da bo koreninica semena usmerjen navzdol, ko bo seme ponovno posajeno.

3. Posadite seme v zemljo in ga in pokrijte s prozorno folijo za živila

kaljenje semena konoplje
Vir: www.dutch-passion.com

Polaganje semena 5-10 mm pod površino zemlje v vlažnih razmerah je dober način za doseganje dobre kalitve. Posodo, v kateri imamo zemljo in seme pokrijemo s prozorno folijo za živila, saj se le tako res dobro ohranijo pogoji za dobro kaljenje. Ko opazite, da semena začnejo kaliti, odstranimo prozorno folijo za živila.


4. Posadite seme, ga zalijte in počakajte

kaljenje semena konoplje
Vir: www.dutch-passion.com

To je stara šolska metoda in je podobna postopku, ki ga najdemo v naravi, ko kalijo semena različnih rastlin. Seme zakopljemo pod zemljo, približno 5-10 milimetrov pod površino, zemljo zalijemo in počakajmo. Vsakih nekaj ur razpršimo (z razpršilko) površino zemlje z vodo, da preprečimo izsušitev.

5. Kocke zemlje, primerne za kaljenje rastlin

kaljenje semena konoplje
Vir: www.dutch-passion.com

Vrtni centri in rastlinjaki prodajajo kocke zemlje, primerne za kaljenje rastlinic. Obstaja več različnih blagovnih znamk, vendar so pa vsi izdelani iz materiala podobnega gobi, ki ohranja vlago v zemlji, vendar je dovolj mehka, da omogoča malim koreninicam, da se razvijejo in rastejo. Do sedaj so se uporabljali različni materiali, vključno s stekleno volno, kokosovimi vlakni in sintetično polimerno gobo. Sledite navodilom na kockah zemlje, ponavadi jih zalivate z vodo iz pipe (nekateri raje uporabljajo ustekleničeno vodo) ali z destilirano vo. Seme se potisne približno 5 mm pod površino. Vlažno kalilno kocko nato položite v polivinil vrečko, (ki jo dobro nato dobro zaprete) da zadržite vlago. Semena pogosto kalijo v nekaj dneh, vendar lahko traja tudi dlje. Vlažilne kocke so eden izmed najprimernejših načinov, kako doseči največjo kalivost. Ko enkrat seme vzkali, se ta vlažna zemljna kocka preprosto presadi v naslednjo posodo, da lahko nemoteno raste naprej.

Pomembno! Izogibajte se vlečenju semena ven iz sadike (zlasti novi pridelovalci), saj le to lahko poškodujete. Vedno je bolje počakati, da se semenska vrečka izsuši in naravno odpade. Puljenje semenskega ohišja stran od sadike od prvega sklopa baby listov (cotyledon) prezgodaj škoduje mlade sadike in jo tako lahko tudi lahko ubije.

Vsak pridelovalec bo imel svojo lastno najljubšo metodo kaljenja semena. Zgoraj opisane metode so le predlogi, ki temeljijo na dolgoletnih povratnih informacijah različnih pridelovalcev.

 

Pozor! Opozarjamo vas, da je kaljenje semen konoplje prepovedana v večini držav.  Spletna stran semenakonoplje.si nikogar ne nagovarja h kršenju zakonodaje!