6 najboljših nasvetov za gojenje konoplje outdoor

gojenje konoplje outdoor

Gojenje konoplje outdoor ni tako enostavno. Ne moremo namreč kar vreči nekaj semen na tla v upanju, da bodo vzklila. Za zagotovitev dobrega pridelka se morajo gojitelji konoplje, ki slednjo vzgajajo na prostem, oziroma pridelovalci te rastline, dobro pozanimati o celotnem postopku gojenja – ta vključuje analizo lokalne zemlje, izbor lokacije in poznavanje ustreznih metod za zatiranje škodljivcev; predvsem pa veliko vzdrževanja.

1. Dobra prst in gojenje konoplje outdoor

Dobra prst je ključnega pomena pri gojenju konoplje na prostem. Najbolj temeljni vidik takšnega gojenja je prav gotovo zagotovitev dobre prsti.

Pri tem je treba preveriti, kakšna je pH vrednost prsti. Če je ta prenizka ali previsoka, ji je treba primešati dodatke, kot so apno, in sicer za povišanje pH vrednosti – prst postane bolj bazična, ali žveplo, za znižanje pH vrednosti – tako prst postane bolj kisla.

Pomembna je tudi konsistenca prsti; če je preveč gline, bo prst lepljiva in bo slabo drenirana; preveč peska pa bo povzročilo, da bo zemlja postala preveč drenirana.

Konoplji najbolj ugaja ilovnata prst, ki v glavnem sestoji iz peska in mulja in ima nižje razmerje gline. Približno štirideset odstotkov prsti naj torej predstavlja mulj, prav toliko naj bo peska, v dvajsetih odstotkih pa naj sestavo prsti zaokroži glina.

Poleg tega so tudi rodna tla izjemno pomembna. Ali prideta velika količina konoplje in njena raznolikost v poštev?

Če je odgovor nikalen, je dodajanje zastirke ali gnoja dober način za”poživitev “ tal ter za povečanje ravni razpoložljivih hranil, namenjenih za vaše rastline. V primeru slabe rodovitnosti prsti, ali pa v želji po preprosti rešitvi lahko kupite komercialno mešanico prsti in svoje rastline celo vzgajate v lončkih. Skopate pa lahko tudi jamo in vanjo položite rastline, ki so v sadilnih vrečah. Tako svojih rastlin ne izpostavljate okoliškim tlom.

2. Izberite pravo mesto

Idealno mesto za gojenje konoplje outdoor je sončno in dobro zaščiteno. Prst pa naj bo dobro namočena in dobro drenirana. Izberite mesto, ki je neobljudeno. V njegovi okolici naj ne bo veliko človeške aktivnosti – razne priljubljene pohodniške poti ali gozdne ceste ne pridejo v poštev!

Gozdna jasa, ki je zaščitena tako pred vetrom kot tudi pred radovednimi pogledi, in leži v osončni legi, predstavlja idealno mesto za gojenje konoplje outdoor. Mešani širokolistni gozd predstavlja boljšo izbiro kot gozd, sestavljen pretežno iz iglavcev, saj so tla v bližini iglavcev pogosto zelo kisla.

Pri gojenju konoplje na hribovitem mestu je razgled pomemben in pogosto spregledan dejavnik. Prav tako kot je balkon, ki je obrnjen proti jugu, primernejše mesto za notranje gojenje, je pobočje, obrnjeno proti jugu, idealno za gojenje konoplje outdoor. Tako lahko dosežemo maksimalni izkoristek količine in intenzivnosti sončne svetlobe.

Kot, pod katerim sončni žarki padajo na Zemljo, se razlikuje od navpičnice glede na zemljepisno širino. Na severni polobli bo mesto, obrnjeno proti jugu, prejelo več sončne svetlobe, na južni polobli pa je iz istih razlogov bolj primeren vrt, ki je obrnjen proti severu.

3. Če je le možno, semena sprva gojite v notranjih prostorih

Priporočljivo je, da semena konoplje kalite v notranjih prostorih. Konopljo v loncih gojite vsaj en teden ali dva in jo izpostavite umetnim svetlobnim virom – enostavna kompaktna fluorescentna sijalka je na primer dobra izbira. Gojite pa jo lahko tudi kar na okenski polici.

S tem boste svoje mlade in krhke sadike zaščitili tako pred pticami in insekti kot tudi hladnimi temperaturami, in jim tako “dali začetno prednost”.

Ko napoči čas, da vaše mlade rastline izpostavite zunanjemu svetu, je priporočljivo, da uvedete fazo “utrjevanja”, da se rastline lahko postopoma navadijo na spremembo okolja.

Rastline naj bodo na prostem samo nekaj ur naenkrat, pri tem pa se prepričajte, da so zavarovane pred slabim vremenom.

Po približno enem tednu postopnega izpostavljanja rastlin zunanjim razmeram bodo te dovolj utrjene, da v lončkih, vrečah ali luknjah, izkopanih v tla, ostanejo zunaj ves čas.

4. Izbira prave konopljine sorte

Za gojenje konoplje outdoor je ključnega pomena izbira prave sorte konoplje. Glede na svojo lokacijo in podnebje boste morda omejeni pri izbiri konopljine sorte. Če na primer živite v regijah na skrajnem severu ali jugu sveta, kjer skozi vse leto prevladujejo hladne temperature, rastna sezona v poletnih mesecih pa je kratka, boste morali izbrati sorte, ki so prilagojene takim razmeram.

Obstaja več zgodnje cvetočih trdoživih sort, ki v hladnih regijah cvetijo na prostem, seznam omenjenih sort pa lahko najdete tukaj.

Če živite v toplem ali vročem predelu, so temperature dovolj visoke, rastne dobe pa dovolj dolge, da vam je omogočen širši izbor sort, vključno s sorto konoplje “haze” in drugimi dolgocvetočimi sortami.

5. Primeren čas za gojenje konoplje outdoor

V večini podnebnih območjih je treba v obzir vzeti spremembe sezonskih temperatur in padavin ter količino dnevne svetlobe. Če živite v zmernem podnebju, je sprememba v trajanju sončnega sevanja med letnimi časi precejšnja. Ta deluje kot iztočnica za fotoperiodične sorte konoplje, da bodisi rastejo in se razvijajo – ta proces imenujemo vegetacijska rast – in sicer v dolgih dneh pozne pomladi in zgodnjega poletja, bodisi začnejo cveteti, ko količina dnevne svetlobe v drugi polovici poletja upade.

Gojenje konoplje outdoor lahko poteka v zgodnji pomladi. Pri tem pa je treba upoštevati dejstvo, da bi količina dnevne svetlobe morda lahko bila za povzročitev cvetenja nezadostna. Najbolje bi torej bilo, da z gojenjem sadik počakate do vsaj sredine aprila.

Če živite v toplem podnebju, boste morda lahko računali na več kot eno letino v enem letu. Na lokacijah v bližini ekvatorja je to zagotovo mogoče doseči z izkoriščanjem intenzivne sončne svetlobe ter toplih temperatur skozi vse leto.

Če se nahajate v tropskem pasu, značilnost katerega so sezonski monsuni, je najbolje, da se delu leta, v katerem pustoši monsunsko deževje, zaradi povečanega tveganja za nastanek plesni izognete. Gojenje konoplje outdoor in monsunsko deževje namreč ne hodita z roko v roki.

6. Vzdržujte svoje rastline

Pomembno je, da stanje svojih rastlin preverjate pogosto, še posebej, če rastejo na prostem v loncih, ki nimajo dostopa do podtalnice v prsti.

Če so temperature visoke, bodo vaše rastline vsrkale veliko vode, medtem ko rastejo. Bistveno je, da jim zagotovite zadostno količino vode, da “energično” rastejo in se ne izsušijo. Pogosto preverjanje stanja svojih rastlin vam tako služi kot opozorilo glede kakršnihkoli težav, kot so na primer škodljivci in pomanjkanje hranil.

Če zaradi varnostnih pomislekov nimate rednega dostopa do svojih rastlin, je možno uporabiti kapljični namakalni sistem, tako da vaše rastline ostanejo hidrirane.

Vedno se najde še kakšen dodatni nasvet, ki bi ga pri zunanjem gojenju konoplje lahko upoštevali. Upoštevanje teh šestih nasvetov pa vam bo zagotovo prineslo najboljše rezultate.

Oglejte si članke, omenjene ob tej objavi. Tam boste našli veliko nasvetov, nekateri od njih pa so namenjeni začetnikom.